Woord en Beeld 5 - Filosofisch Realisme en de Boslandschappen, vergezichten van schrijver en Meester-landschapschilder Jan G. Marque
Filosofisch Realisme
Kunstwerk in Woord en Beeld 5

Expositie Filosofisch Realisme Jan G. Marque Galerie Erté Fine Arts

'De donkere ruimte waarin ik me bevind, wordt plots gedeeltelijk verlicht door een gat in het plafond wat er een moment daarvoor nog niet was.
Er schieten duizenden fotonen naar beneden en ze lijken zich te concentreren op het boek wat ik aan het lezen ben. Vol passie storten ze zich één voor één op het boek. Sommige zelfs met een omweg, aangezien ze elkaar als het ware moeten wegduwen om de eerste te kunnen zijn.
Nieuwsgierig laat ik het boek rusten op mijn schoot en meteen veranderen de fotonen van baan. Ik hef mijn hoofd om het schouwspel beter te kunnen begrijpen, maar op dit moment tast ik nog steeds in het duister, om maar een woordspeling te gebruiken.
Terwijl het boek wordt overladen met licht, valt me op dat er geen reflectie plaatsvindt. Het boek moet dus wel alle fotonen absorberen. Een andere indicatie hiervoor is dat het boek steeds warmer begint aan te voelen.

En met het uitspreken van deze zinnen begrijp ik ineens niet alleen waarom het licht zich zo gedraagt, maar ook waarom het boek altijd al zo zwaar is geweest.'


Jan G. Marque ©