De naamgeving van de kunstvorm Filosofisch Realisme De landschappen van Jan G. Marque
De verdere ontwikkeling van het beeldende aspect van de clair-obscur landschappen
De composities van mijn eerdere landschappen zijn harmonisch, symmetrisch en evenwichtig van kleur ontworpen. Dit zorgt voor een evenwichtige voorstelling die de aanschouwer op het eerste gezicht bekend kan voorkomen, een landschap waar hij bij wijze van spreken gisteren nog in gewandeld zou kunnen hebben.

Clair-obscur landschap - Jan G. Marque


In de fase die hierop volgde ontwikkelde ik mijn clair-obscur landschappen. Deze landschappen kan ik het beste omschrijven als 'Dageraad van het Verrukkelijke Verval'. Veelal kleurrijke ingewikkelde lijnstructuren die een samenspel van vertakkingen vormen, in samenhang met levendige lichtaccenten en schaduwpartijen.

Clair-obscur landschap - Jan G. Marque


Clair-obscur landschap - Jan G. Marque


In het volgende stadium van mijn landschapschilderkunst, wil ik binnen het beeldende aspect van mijn landschappen de harmonie en symmetrie van de compositie loslaten en tegelijkertijd de grenzen van het clair-obscur opzoeken. Op deze manier wordt het 'verval' compleet...

Clair-obscur landschap - Jan G. Marque I


Voorbeeld A, 'Boslandschap'

Een goed voorbeeld hiervan is bovenstaande foto, voorbeeld A, 'Boslandschap'. In deze digitaal bewerkte foto van een bestaand schilderij van mijn hand is als experiment mijn beoogde doelstelling van het Verrukkelijke Verval gevisualiseerd. Hier is duidelijk een scherp contrast te zien tussen voor en achtergrond, waarbij een eventuele vooraf ingekaderde harmonisch geconstrueerde compositie en symmetrie alleen nog ervaren wordt door het kader van de foto zelf. Dit zal ook het resultaat zijn bij een geschilderd eindproduct.

Hieronder volgen nog twee andere voorbeelden van schilderijen met scherp contrast en het loslaten van de vooraf ingekaderde harmonisch geconstrueerde compositie en symmetrie:

Clair-obscur landschap - Jan G. Marque II


Clair-obscur landschap - Jan G. Marque III


Deze nieuwe contrastrijke clair-obscur landschappen van het Verrukkelijke Verval zal ik op dit moment alleen in opdracht maken. Mocht u interesse hebben in zo'n origineel landschap, hieronder vindt u de formaten waarop ik schilder met bijbehorende prijslijst:

Formaat 70X50cm exclusief lijst: €1450,00
Formaat 60X90cm exclusief lijst: €2450,00
Formaat 70X100cm exclusief lijst: €3450,00
Formaat 80X120cm exclusief lijst: €4450,00

Bij interesse kunt u het contactformulier invullen, dan zal ik zo spoedig mogelijk antwoorden.


Jan G. Marque ©